hu | en | ru | de
GYAKORI KÉRDÉSEK
Általános fogászat

Mi az a gyökérkezelés?
Gyökérkezelésnek nevezzük azt a folyamatot, amelynek során az elhalt vagy begyulladt fogból eltávolítjuk az ideget és a fertőzött részeket (trepanálás), majd fertőtlenítjük a fog belsejét és speciális tömőanyaggal lezárjuk (gyökértömés). Csak ezt követően kerülhet sor a fog többi résznek a helyreállítására.

A gyökérkezelt fog is fájhat?
Sajnos igen. Gyökérkezelt fogak esetén is előfordulhat fájdalom, elsősorban terhelésre. Ilyenkor gyakran gyulladást találunk a gyökér csúcsán, ami körültekintő kezelést igényel.

Ha fáj a fogam, biztosan gyökérkezelni kell?
Ha egy fog erős fájdalmat okoz, akkor sajnos nagy valószínűséggel gyökérkezelésre van szükség. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy egy fog fájdalom nélkül hal el, ezért fájdalmatlan fog esetén is végzünk néha gyökérkezelést.

Minden gyökérkezelt fogra korona kell?
A gyökérkezelt fogak sérülékenyebbek az ép fogaknál, nagyobb a fog eltörésének veszélye, ezt korona készítésével meg lehet előzni. Sok esetben szerencsésebb választás korona helyett inaly-t vagy onlay-t készíteni, mert az kevesebb foganyag veszteséggel jár.

Mi az inlay (inlé) és az onlay (onlé)?
Az inlay (magyarul betét) egy olyan, speciális anyagból (műanyag, kerámia, néha arany) készült fogtömés, amit lenyomat alapján a fogtechnikus készít el laboratóriumi körülmények között. Előnye a hagyományos tömésekkel szemben a nagyobb szilárdság és nagyobb pontosság, ezért a tömésnél tartósabb megoldást jelent. A koronánál azért jobb választás, mert nem kell hozzá az egész fogat lecsiszolni. Onlay-nek azt az inlay-t nevezzük, ami nem csak a fog belsejét tölti ki, de a fognak hiányzó csücskét is pótolja.

Minden csapos fogra korona kell?
Igen. Gyökércsapos fogak esetében korona készítése mindig javasolt.

Ki kell cserélni az amalgám töméseket fehérre?
Az amalgám töméseket nem kötelező kicserélni. Azonban ha egy tömés sérült, vagy mellette fogszuvasodás jelentkezik, a cseréje szükséges.

Kisbabát várok. Szabad fogorvoshoz mennem?
Sőt, mindenképpen javasolt, mert a kismamáknak terhesgondozás keretében fogászati szűrésen kell részt venniük. Bizonyos beavatkozások, pl. röntgenfelvétel, OP, CT készítése kerülendők, ezért mindenképpen szóljon az orvosnak, ha babát vár!

Okozhat hajhullást egy rossz fog?
Igen. Az elhalt vagy rosszul gyökérkezelt fogakat fogászati gócnak tekintjük, gyakori panasz ilyenkor a hajhullás.

Mi az a fogászati góc?
Gócbetegség akkor alakul ki, ha a szervezetben letokolt baktériumok gyülekeznek valahol, ahonnan időnként a vérbe jutva változatos panaszokat okoznak. Az elhalt fogak körül kialakuló elváltozások (granuloma, ciszta) a leggyakoribb fogászati gócok, de nem csak fogak okozhatnak gócbetegséget, ezért a diagnózis sokszor nehéz.

Mindenképpen ki kell húzni a bölcsességfogakat?
Nem. Elsősorban akkor kell őket eltávolítani, ha a kevés hely miatt nem tudnak rendesen kinőni, és állandó panaszokat okoznak. Fogszabályozó kezelés esetén szintén meg kell fontolni a bölcsességfogak eltávolítását, mert később ronthatják a szabályozás eredményét. Sérült, elhalt bölcsességfogak megmentését azonban ritkán javasoljuk, mert az ellátásuk nehézkes, gyakran bizonytalan sikerű, és a rágásban csak ritkán van rájuk szükség.