hu | en | ru | de
GYAKORI KÉRDÉSEK
Fogpótlások

Mindenképpen pótolni kell a hiányzó fogakat?
Többnyire igen, mert a fogak pótlása nem csak esztétikai kérdés, hanem a rágás szempontjából is fontos, ráadásul a szomszédos fogak dőlését, átellenes fogak kiemelkedését csak így tudjuk megakadályozni. Természetesen előfordulnak esetek, ahol a pótlástól el lehet tekinteni; például hiányzó bölcsességfogakat nem pótolunk.

Mindenképpen le kell csiszolni a szomszédos fogakat, ha fix fogpótlást szeretnék?
Hídpótlás esetén a fogak lecsiszolása elkerülhetetlen. Implantátum beültetésével azonban sokszor meg lehet kímélni a saját fogakat a lecsiszolástól.

Mi a különbség a híd és a korona között?
Fogászatban koronának azt a pótlást nevezzük, amely egy fog teljes, íny feletti felszínét beborítja, helyreállítva a fog formáját. A híd olyan fogpótlás, amely hiányzó fogat is pótol, és legalább két fogon van rögzítve. Az olyan hidat, ami több fogat összeköt, de nem pótol hiányzó fogat, precízen fogalmazva sínnek nevezzük.

Miből van a korona illetve a híd?
Ezek az ún. fix pótlások készülhetnek fémre égetett porcelánból, vagy fémmentes technológiával. Fémmentes megoldás például a cirkónium fogpótlás és a préskerámia korona. Műanyagból csak ideiglenes hidak és koronák készíthetők.

Fémallergiám van. Készülhet nekem korona?
Az általunk használt ún. fogászati fémötvözetekre ritka az allergia, de ha ezt kimutatták, vagy korábbi fémkerámia pótlás esetén panaszok voltak, fémmentes pótlás készítését javasoljuk.

Mi az a cirkónium fogpótlás?
A cirkónium oxid kerámia egy olyan nagy szilárdságú fémmentes anyag, amit hidak és koronák vázaként jól használható. A cirkónium vázra készült fogpótlások nagyon jó esztétikai értékűek, a ma elérhető legkorszerűbb technológiát képviselik.

Mindenkinek készülhet cirkónium fogpótlás?
Ahol hagyományos, ún. fémkerámia pótlás készíthető, ott általában a cirkóniumot is választhatjuk. 8 fognál hosszabb cirkónium hidak készítése azonban nem javasolt a technológia sajátosságai miatt.

A kivehető fogsorom nem elég stabil. Lehet ezen segíteni?
Az esetek többségében igen. Implantátum beültetésével a könnyen mozgatható fogsorok stabilitása jelentősen javítható.