hu | en | ru | de
GYAKORI KÉRDÉSEK
Implantológia

Mi az a fogászati implantátum?
A fogászati implantátum lényegében egy titániumból készült csavar, amit az állcsontba helyezünk, ahol az a csont a felületéhez hozzánő (ún. osteointegráció jön létre), és ezzel rögzül. Az implantátum ezután egy megfelelő felépítménnyel (fejjel) kiegészítve alkalmas koronák vagy hidak rögzítésére, a saját fogakhoz hasonlóan.

Milyen gyakran fordul elő kilökődés implantátum esetén?
Biológiai kilökődés gyakorlatilag nincs, az implantátum anyaga ellen immunreakció nem jön létre. Azonban fertőzés, túlterhelés vagy nem megfelelő gondozás az implantátum elvesztéséhez vezethet.

Mindenkinek beültethető implantátum?
Az implantátum befogadásához megfelelő csontminőség és elegendő hely szükséges, ez nem mindenkinél áll rendelkezésre. Bizonyos esetekben csontpótlás segítségével ez korrigálható, de előfordul, hogy más megoldást kell választanunk. Vannak olyan betegségek is, amelyek esetén nem javasolt az implantátum beültetése.

Van az implantátum beültetésénél korhatár?
18 éves kor alatt az állcsontok növekedése miatt nem alkalmazunk implantátumokat. Felső korhatár nincs, akár nagyon idős korban is sikeres lehet az implantátum beültetése.

Mi az a csontpótlás?
Csontpótlás során az implantátum befogadására alkalmas csont mennyiségét növeljük a fúrásnál nyert csontforgács vagy speciális csontpótló anyagok behelyezésével a műtéti területre, amelyek segítik a saját csont kialakulását.

Fájdalmas az implantátum beültetése?
Az implantátum behelyezése steril körülmények között, műtéttel történik. A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, fájdalomnak nem szabad közben jelentkeznie. A gyógyulási időszakban előfordul fájdalom, de minden betegünket megfelelő gyógyszerekkel és tanácsokkal látjuk el, hogy az ebből fakadó kényelmetlenség minimális legyen. Összességében elmondható, hogy az implantátum beültetése nem tartozik a nagyon fájdalmas beavatkozások közé.

Mennyi idő múlva készül el a fogpótlás az implantátum beültetése után?
Ez sok tényezőtől függ. Átlagosan 3 hónap gyógyulási idővel számolhatunk, tehát ennyi idő telik el az implantátum beültetése és a fogpótlás elkészítése között. Erre az időre ideiglenes pótlás készíthető, ami akár a műtét napján szájba helyezhető. Speciális esetekben lehetséges azonnal végleges pótlás készítése.

Az implantátum egy életre szól?
A fogászati implantátum megfelelő gondozás mellett több évtizedig is betöltheti a szerepét, de az élettartama nem végtelen. Egy jól tervezett implantátum akár több fogpótlást is kiszolgálhat, ha a rajta lévő korona/híd már cserére szorul.